2012 végén a VÁI TÁMOP-5.4.7-12/1-2012-0001 kódszámú, Perspektívák – Látássérült személyek elemi rehabilitációs szolgáltatásainak továbbfejlesztése elnevezésű projektjén belül megalakult az Országos Módszertani Központ (továbbiakban OMK).

Az OMK a projekt lezárása után, a fenntartási időszakban az alábbi feladatokat látja el:

 • képzési csomagok kidolgozása, akkreditálása, engedélyezési eljárások indítása, a képzések meghirdetése és lebonyolítása;
 • hírlevelek, módszertani kiadványok összeállításában, lektorálásában és kiadásának előkészítésében való részvétel;
 • látássérült embereknek rehabilitációt nyújtó szervezetek együttműködésének elősegítése.

Az OMK képzési tevékenységét lásd a Képzések menüpont alatt.

Írott anyagaink

A projekt időszaka alatt a módszertani fejlesztés egyrészt a speciális szükségletű célcsoportokra, másrészt a látássérült személyek által végzett tevékenységekre vonatkozott. Az OMK az alábbi, elemi rehabilitáció adaptált formáit tartalmazó módszertani útmutatók létrehozásában vett részt:

 • Időskorú látássérült személyek elemi rehabilitációja
 • Halmozottan sérült látássérült személyek elemi rehabilitációja
 • Szerzett agysérülés következtében létrejövő látássérülések és ehhez kapcsolódó kognitív funkciózavarok
 • Csecsemőgondozás speciális technikáinak módszertana látássérült személyek esetében
 • Módszertani útmutató látássérült személyek barkácstevékenységéhez

Az Elemi rehabilitációs tevékenységet meghatározó szakmai előírások című kiadvány összeállításának célja az elemi rehabilitációs szolgáltatás minőségének értékelésére szolgáló specifikus követelményrendszer kialakítása, amely biztosítja az azonos szakmai tevékenységek egységes szemléletű megközelítését, értékelését és minősítését, valamint egyetértésen alapuló szakmai keretet teremt.

Az OMK 2013 elején rendszeres gyakorisággal megjelenő szakmai hírlevelet indított útjára. A hírlevelek célcsoportja valamennyi elemi rehabilitációt biztosító szervezet, illetve minden olyan szolgáltatás, amelyet látássérült személy megkereshet.

A projekt során lehetőség nyílt külföldi szakirodalmak fordítására is: tanulmánykötetünkben a szakemberek számára korszerű elemi rehabilitációs anyagok váltak elérhetővé. A tanulmánykötet címe: Új kihívások a látássérült emberek rehabilitációjában – Szemelvények az angol nyelvű szakirodalomból. A kötet 2015 őszén jelent meg nyomtatásban. (Korlátozott számban személyesen átvehető az OMK irodájában.)

Együttműködés kialakítása az elemi rehabilitációs szolgáltatást nyújtó civil szervezetekkel:
Az OMK rendszeres időközönként hálózati találkozót szervez. A hálózati találkozók állandó résztvevői a civil fenntartású szervezetek képviselői és a VÁI kihelyezett munkatársai. A szervezetek munkatársainak lehetőséget nyújtunk az OMK által minősített és szervezett szakmai továbbképzéseken való részvételre.

A hálózat munkájában résztvevő civil szervezetek:

 • Fehér Bot Alapítvány,
 • Ki-Látás Közhasznú Alapítvány,
 • Kreatív Formák Alapítvány,
 • Észak-magyarországi Látássérült-rehabilitációs Központ,
 • Siketvakok Országos Egyesülete,
 • Vakok és Gyengénlátók Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete.

Kutatás

Az OMK keretén belül indult el a látássérült személyek életminőségét vizsgáló kutatás, mely a megkérdezettek rehabilitációra irányuló igényeit, javaslatait is feltérképezte. Reményeink szerint a lezárult kutatás hozzájárul a szakpolitikai közép- és hosszú távú stratégiák, cselekvési tervek megalapozásához és a társadalmi beavatkozás legfontosabb irányainak meghatározásához. A kutatás eredményeinek összegzését a Látássérült személyek életminőségének vizsgálata című zárójelentésben tettük közzé, mely nyomtatásban, illetve elektronikusan is olvasható.

Hogyan lehet kapcsolatba lépni velünk?

omk_logo

Vakok Állami Intézete, OMK
Cím: 1146 Budapest,
Hermina út 21.
Telefonszám: +36 1 872 9579
Mobilszám: +36 20 379-4722
E-mail: omk(kukac)vakokintezete.hu