Magyarországon 1980 óta működik a Vakok Állami Intézetében az elemi rehabilitációs szolgáltatás, mely elsősorban a felnőttkorban látássérültté vált személyek és hozzátartozóik számára kínál arra lehetőséget, hogy megváltozott élethelyzetükben újra képessé váljanak az önálló életvitelre és a társadalom aktív tagjává válhassanak.
Az elemi rehabilitáció szervesen kapcsolódik az egészségügyi rehabilitációhoz, mely a klinikákon, kórházakban zajlik, emellett alapokat kíván biztosítani a munkavállalás lehetőségeinek kialakításában. Ennek eredményeként a látássérült személy önbecsülését visszanyeri, és így ismét képessé válik az önálló életre saját családjában.

Miben segíthetünk?

A látássérülés mindenkinél különböző mértékű és más-más hatással lehet saját életének területeire.
Az Országos Felnőtt Látásvizsgáló és Állapotfelmérő Központ (OFLÁK) rehabilitációs javaslatára alapozva, számos területen kínáljuk szolgáltatásainkat az egyéni rehabilitációs program megtervezését követően.
Amennyiben rendelkezik funkcionális látással, látástréninget biztosítunk, optikai segédeszközöket ajánlunk és lehetőség nyílik arra, hogy e segédeszközök rendeltetésszerű használatát is megtanulja a tanfolyam résztvevője.
A látássérülés következménye, hogy több élethelyzet megnehezítetté, kivitelezhetetlenné válik. Az egyik ilyen megváltozott élethelyzet az önálló és biztonságos közlekedés. A tájékozódás és közlekedés tanulása révén a “hosszú fehérbot technika” elsajátítására és a tájékozódást segítő optikai segédeszközök használatára tehet szert.
Számos hétköznapi tevékenység kapcsán ütközhet olyan akadályba, mely korábban nem okozott nehézséget. A „mindennapos tevékenységek” szolgáltatás elsősorban egy szemléletváltozáshoz kíván segítséget nyújtani, biztonságos és praktikus technikákkal, gyakran speciális segédeszközök megismerésével. E területek kiterjednek többek között a konyhai tevékenységekre, vagy személyes, hivatalos iratok rendszerezésén keresztül akár a pénzkezelésére is.
Az írás-olvasás lehet egy belső igény, vagy az információszerzésben elsődleges mód. A látássérülés kialakulásával megfosztottnak érezheti magát az ember ezektől a tevékenységektől. Az optikai segédeszközökkel támogatott olvasáson túl „tapintható írás- és olvasás” szolgáltatásunk keretein belül Braille és Moon rendszerek megismerését teszi lehetővé.
A szórakozás, kapcsolattartás, információszerzés és sok esetben a munkavállalás egyik elengedhetetlen feltétele a számítógép magabiztos használata. Ennek kezelését az informatika tanfolyamaink igénybevételével sajátíthatja el a látássérült személy, melynek keretein belül a tanulást, vagy a munkavállalást és a munka végzését megkönnyítő speciális programok kezelését sajátíthatja el.
A foglalkozás rehabilitációs tanácsadás során a munkavállaláshoz szükséges kompetenciák erősítésében nyújtunk segítséget. Ennek keretében javaslatokat teszünk az önéletrajz és a motivációs levél megírásához, valamint felkészítjük a látássérült személyt az állásinterjúkra. Emellett segítünk a megfelelő munkahely, munkakör feltárásában, és támogatást nyújtunk a betanulás illetve a munkahelyi beilleszkedés ideje alatt is.
További célunk, hogy a hozzátartozók és akár az érintett személy kollégái számára is kézzelfogható segítséget, támogatást nyújtsunk a megváltozott élethelyzet mélyebb megismerésében és egyúttal lehetőséget biztosítsunk arra, hogy a közös élet minél gördülékenyebb lehessen. E tevékenység kulcseleme, hogy az érintett személy és hozzátartozói számára “kimondhatóvá” váljon az, ami “kimondásra vár”.

Az elemi rehabilitációs szolgáltatás térítésmentes.
Amennyiben az elemi rehabilitációs szolgáltatások kapcsán további információkra van szüksége,

Dr.Tolnayné Csattos Márta vezető
tel:       06-1/872-9551
mobil: 06-30/953-1105
e-mail: tolnayne.csattos.marta @ vakokintezete.hu

Az elemi rehabilitációs szolgáltatásokat 2013-tól vidéki irodáink szakemberei is biztosítják  több megyei helyszínen (Nagykanizsa, Szekszárd, Szombathely, Tata, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Békéscsaba, Eger, Veszprém, Salgótarján, Vác). Ellátási területünk a teljes megyére kiterjed.

A megyei szolgáltatás helyszíne, elérhetőségek:

 • Bács-Kiskun megyei kihelyezett szolgáltatás
  6000 Kecskemét, Csányi János körút 12., 2. em 201. ajtó
  06-20/381-0855
 • Békés megyei kihelyezett szolgáltatás
  5600 Békéscsaba, Luther u. 13/a
  Fejér megyei kihelyezett szolgáltatás
  8000 Székesfehérvár, Kossuth Lajos utca 14 fszt. 15.
  06-20/462-6600
 • Heves megyei kihelyezett szolgáltatás
  3300 Eger, Klapka György út 1., 1. em.
  06-20/369-4448
 • Jász-Nagykun-Szolnok megyei kihelyezett szolgáltatás
  5000 Szolnok, Ságvári Endre krt. 4.
  Komárom-Esztergom megyei kihelyezett szolgáltatás
  2890 Tata, Deák Ferenc utca 5/b
  Nógrád megyei kihelyezett szolgáltatás
  3100 Salgótarján, Bartók Béla út 10.
  06-20/365-9779
 • Pest megyei kihelyezett szolgáltatás
  2600 Vác, Cházár András utca 17.
  06-20/457-7400
 • Tolna megyei kihelyezett szolgáltatás
  7100 Szekszárd, Augusz Imre u. 9-11.
  06-20/455-7223
 • Veszprém megyei kihelyezett szolgáltatás
  8200 Veszprém, Kossuth Lajos utca 10 1/114
  06-20/441-0858
 • Zala megyei kihelyezett szolgáltatás
  8800 Nagykanizsa, Kinizsi út 2/A.
  06-20/461-1071