Épületátadó a VÁI-ban

Ünnepélyes keretek között február 26-án átadták a Vakok Állami Intézetének Hungária körúti épületét. Az eseményen részt vett Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Fülöp Attila, ugyanennek az államtitkárságnak a kabinetfőnöke, Szekeres Pál, az EMMI fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatokért felelős miniszteri biztosa, Bátori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója, valamint dr. Székely László, az alapvető jogok biztosa.

A program a Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Diákotthona és Gyermekotthona négy tanulójának rövid, zenés műsorával kezdődött, majd ünnepi beszédekkel folytatódott, amelyeket Szekeres Pál miniszteri biztos és Bátori Zsolt főigazgató mondtak el.

Mint ismeretes, a Vakok Állami Intézete több telephelyen működik, melyek közül a két legnagyobb, a  Hermina út 21. és a  Hungária körút 146-148.szám alatt található. Korábban a finanszírozási lehetőségek szűkös volta miatt az intézménynek csupán az állagmegóvásra volt lehetősége.
Magyarország Kormánya összesen 972 millió forintot biztosított a VÁI  épületeinek teljes felújítására. A komplex energetikai- és általános épület felújítás, átalakítás célja egyrészt az épületek energiafogyasztásának csökkentése, másrészt a lakó- és munkakörnyezet korszerűsítése volt. A megszépült Hermina úti épületet már 2014 őszén birtokba vehették a látássérült lakók és az ott dolgozók.
A most átadott Hungária körúti épületben a beruházás eredményeként 50 lakószoba, 3 teakonyha, étkezde, orvosi, nővér- és betegszoba, valamint a terápiás és közösségi helyiségek lettek korszerűbbek. A tetőre napkollektorokat szereltek. Az épületben 14 vizesblokk került kialakításra, illetve felújításra, melyből 4 akadálymentes.

A Hungária körúti épületben 107 férőhely van, így az ott élők most már sokkal kulturáltabb körülmények között tölthetik mindennapjaikat.

Garamvölgyi Annamária