Lakossági nyílt nap Tatán

Hazánkban sajnos, évente 4-6 ezer ember veszíti el a látását, s ahhoz, hogy a megváltozott élethelyzethez alkalmazkodni tudjanak, szükségük van rehabilitációra. Ezt a szolgáltatást nyújtja a vak embereknek több mint három évtizede a Vakok Állami Intézete (VÁI) elsősorban a fővárosban, a Hermina úti épületükben, néhány hét múlva pedig Tatán, a Diófa utcai telephelyükön. A VÁI új, európai színvonalú rehabilitációs központjának megtekintésére lakossági nyílt nap keretében szeptember 23-án került sor.

Szaboné Berta Irén igazgatóasszony beszédet mond

A vakok és gyengénlátók komplex ellátását szolgáló intézmény Tatán novemberben kezdi meg működését. E projektre a Vakok Állami Intézete az Európai Uniótól közel 1,7 milliárd forint támogatást nyert. A tatai központ épülete tágas, 2600 négyzetméter, a rehabilitációs elveknek megfelelően kialakított udvar pedig mintegy 8 ezer négyzetmétert tesz ki. Az új rehabilitációs központ teljes mértékben akadálymentes. A Vakok Állami Intézete tatai telephelyének létrehozásával lehetővé válik az ambuláns és bentlakásos háttérrel támogatott rehabilitáció 45 férőhellyel. A látássérültek komplex rehabilitációja minőségének és szakmai kompetenciájának fejlesztésére is mód nyílik a velük foglalkozó szakemberek továbbképző központja infrastruktúrájának kialakításával. A látássérültek itt elsajátíthatják az önellátáshoz, önfenntartáshoz szükséges készségeket, képességeket és ismereteket, mindezzel elősegítve beilleszkedésüket, társadalmi elfogadottságukat. Minderről a lakossági nyílt napon kaptunk tájékoztatást, ahol Szabóné Berta Irén igazgató üdvözölte a megjelenteket. Mint elmondta, a tatai központjuk is azt szolgálja, hogy a látássérültté vált emberek minél önállóbbak legyenek, saját otthonukban a lehető legönállóbban élhessenek. Ehhez tőlük meg is kapják a szükséges ismereteket. Az elemi rehabilitáció során szerzett tapasztalatok pedig alapul szolgálhatnak a munkavállaláshoz is. Michl József, Tata város polgármestere köszöntő beszédében felajánlotta a település további együttműködését és segítségét. Utalt arra, hogy olyan országos hatáskörű intézmény került most a  városba, amelyre minden tatai lakos büszke lehet.Szőke László beszédet mond
Bencsik János, a Tatai Medence országgyűlési képviselője örömét fejezte ki a tekintetben, hogy az emberek nagy része ma is szolidáris a fogyatékossággal élőkkel. Mint mondta, bízik abban, hogy a tatai befogadó közösség példát adhat más települések számára is. Dr. Szőke László, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fogyatékosságügyi osztályvezetője a saját példáján keresztül is szemléltette az elemi rehabilitáció fontosságát. Amikor ugyanis ő fiatal egyetemistaként elveszítette a látását, még nem létezett ilyen szolgáltatás. Hangsúlyozta, hogy a szakemberek tevékenységén túlmenően elengedhetetlen a befogadó társadalmi környezet, így azt kérte, hogy a tataiak fogadják szeretettel az intézmény lakóit és segítsék az ott dolgozó szakemberek munkáját.
Horváth Zoltán projektvezető ismertette a beruházás fontosabb paramétereit. Kitért például arra, hogy napenergia biztosítja az épületben a melegvizet, a fűtést és hűtést is környezetbarát módon, talajszondák útján oldják meg. A különböző készség- és képességfejlesztő helyiségek mellett megtalálható az épületben zeneszoba és tankonyha is. Szulyák Eleonóra telephelyvezető röviden bemutatkozott a jelenlévőknek és felhívta a figyelmet arra is, hogy még várják szakemberek, többek között gyógypedagógusok jelentkezését. A tájékoztatók után lehetőség nyílt az épület megtekintésére. Megállapíthattuk, hogy a legkorszerűbb módon felszerelt szobák és egyéb kiszolgáló helyiségek várják itt a látássérülteket, s a kertben is fedett pavilon és különböző készségfejlesztő eszközök állnak a rendelkezésükre a szépen kialakított  környezetben. A helyszíni bejárás során a vendégek számos kérdést tettek fel a látássérültek rehabilitációjáról, munkalehetőségeiről, amelyekre maradéktalanul választ is kaptak. A lakossági nyílt nap jól szolgálta a szemléletformálást, s a megjelent nagyszámú érdeklődő minden bizonnyal jó hírét viszi az intézménynek.

Garamvölgyi Annamária