Megalakult a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért

2016. május 27-én a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának tantermében hivatalosan megalakult a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért. A bizottság fő célkitűzése az Egészségügyi Világszervezet „Universal eye health: a global action plan 2014-2019” hazai megvalósításának elősegítése, amely magában foglalja az elkerülhető vakság és gyengénlátás megelőzését, a jó látás megőrzését illetve a látásrehabilitáció elérhetőségének fejlesztését és a vakok és gyengénlátó személyek számára a teljes élet lehetőségének biztosítását.

A Nemzeti Programbizottságot 11 szervezet vezetői alakították meg: a Magyar Szemorvostársaság, a Szakmai Kollégium Szemészeti Tagozat és Tanács, a Vakok Állami Intézete, a minőségügyi szemész Szakfelügyelet, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Gyengénlátók Általános Iskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye és Kollégiuma, a Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Kollégiuma és Gyermekotthona, a Siketvakok Országos Egyesülete, a Fehér Bot Alapítvány, és a LIONS Clubok Magyarországi Szövetsége nevében. Az alapító tagok elnöknek Dr. Németh Jánost, alelnököknek pedig Szabóné Berta Irént és Somorjai Ágnest választották meg.

A Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért a World Health Assembly 2013-ban elfogadott határozatával (WHA66.4) összhangban alakítja ki munkatervét, és a rendelkezésre álló valamint további új adatok alapján programterveket dolgoz ki fenti célok elérése érdekében, és elősegíti azok megvalósulását. Munkája során a Nemzeti Programbizottság együttműködik további, a témákban érdekelt szakmai és társadalmi szervezetekkel, szakértőkkel és az Emberi Erőforrások Minisztériumával. A Nemzeti Programbizottság idén októberben a Látás Világnapján tervezi előterjeszteni első konkrét programjavaslatait.

Sajtóközlemény. Budapest, 2016. május 30.
Kiadta a Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért.
Prof. Dr. Németh János, elnök
06-30-9523310

nemeth.janos @ med.semmelweis-univ.hu