Szolidaritási séta a Városligetben 2014. április 04., péntek

Szokás szerint április 4-én is sokan voltak a Városligetben, de ezúttal nemcsak turisták lepték el az idén 200 esztendős parkot, hanem egy demonstráció is oka volt a sokaságnak. Az „Egy cipőben járunk” rendezvény résztvevői – látássérült és egészséges emberek – bizonyították egy közös menetben, hogy mindenkinek egyformán joga van a sportoláshoz és a kikapcsolódáshoz.

A program a Vakok Állami Intézetének immár hagyományos Tavaszváró Sportnapjához kapcsolódott. A rendezvény nyitóeseménye a városligeti Vakok Kertjében zajlott, amelyre a környék oktatási intézményeiből is érkeztek érdeklődők. A program fővédnöke, Soltész Miklós államtitkár elmondta, minden ilyen találkozó egy újabb lépést jelent a fogyatékkal élők életének megismerése és megszeretése felé. – A kormány is sokat tesz ezért – mondta a politikus a városligeti eseményen -, immár egyre több megyében elérhető a fogyatékkal élők rehabilitációs programja, sőt Tatán egy rehabilitációs központ is épül. Ennél nagyobb volumenű beruházásnak tűnik azonban az a közel egymilliárd forintos fejlesztés, amely a Zuglóban található speciális intézményeket érinti. A Vakok Állami Intézete Hermina úti épületének teljes körű rekonstrukciója június végére fejeződik be, rögtön ezután pedig kezdődik a Hungária körúti épület felújítása is. A beruházás gyakorlatilag csak állami támogatásból valósul meg, az Európai Unió mindössze 67 millió forinttal támogatta a rekonstrukciót.

A Vakok Állami Intézetének Tavaszváró Sportnapja idén is változatos volt. A bevezetőnkben említett sétát követően egymást követték a sportprogramok a Vakok Kertjében. A lengőteke-bajnokság, a partybike, a vakpingpong és a tandemkerékpározás mellett a szervezők két különlegességgel is szolgáltak. A Szent Pál Akadémia jóvoltából a vakok is belekóstolhattak az ökölvívásba, míg délután Vincze Gábor látássérült paralimpikon cselgáncsozó tartott judóbemutatót.

Riersch Tamás Zuglói lapok
Fotó: Balogh Róbert Zuglói lapok

Az eredeti cikk