Társintézményi együttműködés

A Vakok Állami Intézetének Tatai Rehabilitációs Telephelyén lehetővé vált 36 fő elhelyezése, akiknek a Komárom-Esztergom Megyei Mentálhygiénés és Rehabilitációs Intézményben június végén történt sajnálatos tűzeset miatti felújítási munkálatok idejére ki kellett költözniük megszokott környezetükből.
A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működő intézmények munkatársainak – az alapos előkészítésnek köszönhetően – rövid időn belül sikerült jó szintű együttműködést kialakítaniuk. A látássérült, értelmi fogyatékossággal élő emberek együttélése problémamentesen zajlik. Az a tapasztalat, hogy fokozott érdeklődéssel és figyelemmel, segítő szándékkal fordulnak egymás felé az intézmények lakói. A VÁI munkatársai még a beköltözés hetében rövid érzékenyítő foglalkozást tartottak, ahol tapasztalati úton és kötetlen beszélgetés keretében kaphattak képet az értelmi fogyatékossággal élő lakók a látássérült emberekről, segítésük helyes módjairól, képességeikről és nehézségeikről. Nap, mint nap tapasztaljuk, hogy felmerülnek újabb és újabb kérdések, amikre a VÁI kliensei és munkatársai is igyekeznek korrekt és könnyen érthető válaszokat adni. Az értelmi fogyatékossággal élő embereket például nagyon foglalkoztatja, hogy vakon hogyan lehet elvégezni az egyszerű napi rutin feladatokat, hogyan lehet közlekedni, mire való a fehérbot, hogyan tud egy látássérült ember dolgozni vagy tanulni és hogyan folytatják majd életüket a VÁI kliensei a rehabilitáció után.
Az VÁI infrastrukturális adottságai biztosítják, hogy mindenkinek a napi tevékenysége a megszokott mederben folyhasson tovább, legyen szó szociális foglalkoztatásról, rehabilitációs fejlesztésekről, vagy egyéb szabadidős tevékenységekről.

Az együttlakás ideje alatt közös programokat is tervezünk, különös tekintettel a kiemelt rendezvényekre, mint pl. a Fehér Bot Hetekhez kötődő programok.