Tokyo-Budapest Ensemble koncert

Berkes Kálmán nem ismeretlen a Vakok Állami Intézetének dolgozói és az intézet lakói előtt, hiszen tavaly már ellátogatott hozzánk egy japán és magyar zenészekből válogatott kamarazenekarral, amellyel óriási sikert arattak a Hermina úti kultúrteremben. Az ismert karmester és klarinétművész a japán Musashino Art University tanára, valamint a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője. Idén e japán zenei egyetem végzős hallgatóiból álló vonósnégyessel érkezett Magyarországra egy rövid turné erejéig, melynek egyik állomása a Vakok Állami Intézete volt.

dsc_0068

 Július 19-én szinte teljesen megtelt a Hermina úti kultúrterem a klasszikus zene rajongóival. Az est moderátora a szerkesztő-riporter és műsorvezető Bayer Ilona volt, aki a koncert kezdete előtt arra kérte Berkes Kálmánt, meséljen egy kicsit a japán zenei kultúráról, az ottani zenészek mentalitásáról. Az ismertető után elsőként Haydn D-dúr (Op.64 No.5) „A pacsirta” néven ismert vonósnégyese csendült fel a négy fiatal lány előadásában, majd ezt követte az immáron Berkes Kálmán klarinétművésszel kiegészült kvintett, amely Mozart A-dúr (K.581) klarinétötösét játszotta.

dsc_0105

A szünetet követően Berkes Kálmán érdekes és mulatságos történetekkel, anekdotákkal szórakoztatta a közönséget, majd zárásként Dvořák Amerikai F-dúr kvartett (Op. 96) műve hangzott el.
A közöség vastapssal hálálta meg az előadást, ezért az első és másod hegedűsök duóban négy Bartók szerzeményt is játszottak ráadásnak.
A koncert végén a közönség soraiban helyet foglaló látássérültek közül néhányan a nagy értékű egyedi hangszerekkel közelebbről is megismerkedhettek. Egyik lakónk, Horváth Géza, kipróbálhatta az egyik zenész hegedűjét, hiszen ő maga is évtizedek óta játszik ezen a hangszeren.

dsc_0206

Berkes Kálmán ígéretet tett arra, hogy ha lehetősége adódik, akkor jövőre – hagyományt teremve- szívesen ellátogat intézetünkbe.