Elhelyezték a vakok állami intézete uniós támogatással épülő új rehabilitációs és módszertani központjának alapkővét (Vakok Állami Intézete TIOP-3.2.2-12/1-2013-0001 projekt)

Tata, 2014. augusztus 22.

Magyarországon évente körülbelül 4000-6000 fő válik látássérültté, közülük csak kevesen élnek a komplex rehabilitáció lehetőségével, pedig a módszer lehetőséget ad az önálló életvitel újbóli kialakítására. Ez elsősorban az információhiányból, valamint az országban található rehabilitációs szolgáltatások budapesti koncentrációjából adódik – derült ki a Vakok Állami Intézete által, európai uniós forrásból létrejövő új rehabilitációs intézmény alapkőletételén.

Jelenleg az indokoltnál lényegesen kevesebb látássérült ember veszi igénybe a rehabilitációs szolgáltatásokat, miközben ebben az élethelyzetben az érintettek többségének ez módot adna arra, hogy a látásvesztés után a lehető legönállóbban folytathassák mindennapi életüket.
„Az új rehabilitációs intézmény számára, olyan helyszínt kerestünk, ami jól megközelíthető, a befogadó település szerves, élettel teli részét képezi, mégis nyugodt körülményeket biztosít látássérült emberek fejlődéséhez és alkalmanként családjaik pihenésére. Ezt a helyet Tatán találtuk meg.” – mondta el Szabóné Berta Irén, intézmény igazgató az alapkőletétel alkalmából.
A beruházás „A komplex rehabilitációhoz szükséges infrastrukturális feltételek megteremtése” című TIOP-3.2.2-12/1-2013-0001 projekt keretében, 1.570.000.000,- Ft uniós támogatással valósul meg Tatán, a volt Dobi István Mezőgazdasági Szakmunkásképző iskola helyén. Az állami tulajdonban lévő ingatlanon álló leromlott, elhagyott, életveszélyes állapotú iskola helyére modern, környezetbarát 2.600 m²-es épület, és kellemes, a kertvárosi környezethez illeszkedő 8 000 m2–es terápiás kert épül, melynek kivitelezője a Laterex Építő Kft.. A látássérültek korszerű rehabilitációs ellátása mellett körülbelül 150 m2-en, 5 előadó és szemináriumi teremben a látássérültekkel foglalkozó szakemberek továbbképzései, és a látássérült kliensek különböző tanfolyamai zajlanak majd. A rehabilitációs részlegben informatika, tapintható írás-olvasás, barkácsműhely és foglalkoztató, tankonyha, varrás-szövés, mindennapos tevékenységek, látásnevelés és zeneterápia célú oktatótermek jönnek létre. Az új létesítmény 2015. III. negyedévétől fogadja a látássérülteket.
A szükséges bontási és alapozási munkálatokat követően 2014.08.22-én Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Szabóné Berta Irén, a Vakok Állami Intézete intézmény igazgatója és Michl József, Tata város polgármestere közösen helyezik el a rehabilitációs és módszertani központ alapkövét.

szt2020