Magyarországon 1978 óta működik a Vakok Állami Intézetében az elemi rehabilitációs szolgáltatás, mely elsősorban a felnőttkorban látássérültté vált személyek és hozzátartozóik számára kínál arra lehetőséget, hogy megváltozott élethelyzetükben újra képessé váljanak az önálló életvitelre és a társadalom aktív tagjává válhassanak.

Miben tudunk segíteni?

A látássérülés mindenkinél különböző okok miatt lép fel és különböző mértékű, a megélt hiányok, és nehézségek más-más hatással lehetnek az érintett személy életére nézve.
Az Országos Felnőtt Látásvizsgáló és Állapotfelmérő Központ (OFLÁK) rehabilitációs javaslatára alapozva, számos területen kínáljuk szolgáltatásainkat az egyéni rehabilitációs program megtervezését követően.
Amennyiben az érintett személy rendelkezik funkcionális látással, látástréninget biztosítunk, optikai segédeszközöket ajánlunk és lehetőség nyílik arra, hogy e segédeszközök rendeltetésszerű használatát is megtanulja a szolgáltatást igénybevevő.
A látássérülés következménye, hogy több élethelyzet megnehezítetté, kivitelezhetetlenné válik. Az egyik ilyen megváltozott élethelyzet az önálló és biztonságos közlekedés. Amennyiben ezen a területen észlel nehézséget valaki, tájékozódás és közlekedés  tanulása révén, hosszú fehérbot és szükség szerint a tájékozódást segítő optikai segédeszközök használatával szerezhet új kompetenciákat a szolgáltatást igénybevevő személy.

A látássérülté vált személy számos hétköznapi tevékenység kapcsán ütközhet olyan akadályba, mely korábban nem okozott nehézséget számára. A mindennapi élet tevékenységei biztonságos és praktikus technikákkal, speciális segédeszközök használatával a megváltozott élethelyzetben is teljes körűen kivitelezhetők.

Többek között a személyi hygiéné, az öltözködés, a konyhai tevékenységek önálló kivitelezésére, vagy személyes, hivatalos iratok rendszerezésén keresztül akár a pénzkezelésére is tanulhat technikákat.
Az írás-olvasás lehet egy belső igény, vagy az információszerzésben elsődleges mód. A látássérülés kialakulásával megfosztottnak érezheti magát az ember ezektől a tevékenységektől. Az optikai segédeszközökkel támogatott olvasáson túl „tapintható írás- és olvasás” szolgáltatásunk keretein belül Braille és Moon rendszerek megismerését teszi lehetővé.

A szórakozás, kapcsolattartás, információszerzés és sok esetben a munkavállalás egyik elengedhetetlen feltétele a számítógép magabiztos használata. Ennek kezelését az informatika tanfolyamaink igénybevételével sajátíthatja el a látássérült személy, melynek keretein belül a tanulást, vagy a munkavállalást és a munka végzését megkönnyítő speciális programok kezelését tanulhatja meg.
foglalkozás rehabilitációs tanácsadás során a munkavállaláshoz szükséges kompetenciák erősítésében nyújtunk segítséget. Ennek keretében javaslatokat teszünk az önéletrajz és a motivációs levél megírásához, valamint felkészítjük a látássérült személyt az állásinterjúkra. Emellett segítünk a megfelelő munkahely, munkakör feltárásában, és támogatást nyújtunk a betanulás illetve a munkahelyi beilleszkedés ideje alatt is.
További célunk, hogy a hozzátartozók és akár az érintett személy kollégái számára is kézzelfogható segítséget, támogatást nyújtsunk a megváltozott élethelyzet mélyebb megismerésében és egyúttal lehetőséget biztosítsunk arra, hogy a közös élet minél gördülékenyebb lehessen. E tevékenység kulcseleme, hogy az érintett személy és hozzátartozói számára “kimondhatóvá” váljon az, ami “kimondásra vár”.

Az elemi rehabilitációs szolgáltatás térítésmentes.
Amennyiben az elemi rehabilitációs szolgáltatások kapcsán további információkra van szüksége, keresse az
Elemi Rehabilitációs Centrum vezetőt:
tel:       06-1/872-9551
mobil: 06-30/953-1105
e-mail: erc(kukac)vakokintezete(pont)hu